Närtuna traktordag 2018 !

I år så gick karavanen till Uffe Wåhlis traktormuseum och vi startade från Kårsta station klockan 11.00 och vi var framme där vid 13-tiden.

Vi var närmare 30 traktorer, mopeder och veteranbilar.

Vi fikade från kaffekorgen och studerade traktorer och andra fordon.

Sedan gick färden mot hembygdsgården Lugnet i Närtuna där det spelades boule från klockan 17.00 och sedan vid 18-tiden så åt vi tillsammans och det var helknyt.


Närtuna traktordag 2017 !
Lördagen den 12 Augusti startade återigen traktorkaravanen från Kårsta station klockan 08.00 för att sedan rulla mot STOXA och den motorhistoriska marknaden.
Vi körde upp till Malmby vägskäl där vi var cirka 08.30 och sedan förbi Närtuna skola vid 09.00 och sedan stannade vi en stund vid fridensborg som ligger i vägskälet där man antingen åker mot Frösunda eller mot Lunda efter vägen mellan Gottröra och Lunda och vi var där 09.30.
Klockan 10.30 rullade vi in på STOXA och körde en defilering förbi scenen samtidigt som vi parkerade våra fordon och vissa som de ser som intressanta kan bli stannade för att berätta om sin traktor.
Alla med äldre fordon körde in gratis på STOXA.
På kvällen från klockan 18.30 var det grillknyt vid Närtuna hembygdsgård "Lugnet" då vi ordnade med grill och alla var välkomna.
För mer info kontakta Anders på 070-2493121 eller Tor på 070-3106167

Närtuna traktordag 2016 !

Lördagen den 13 Augusti körde vi återigen vår traktorkaravan från Kårsta station där vi startade klockan 08.00 och sedan gick karavanen upp till Malmby vägskäl där vi var cirka 08.30 och sedan fortsatte vi fram till Närtunaby där vi var 09.00 och sedan ner mot Skepptuna och vi gjorde ett stopp klockan 09.30 vid Fridensborg för att öppna kafferyggsäcken , karavanen innehöll 20 talet traktorer, 1 brandbil och 1 moped när vi körde in på Stoxa där vi var framme vid 10.30.
Det var traktordefilering klockan 11.30 för visa ekipagen förbi scenen då dom visades upp och berättades om sin traktor.
På kvällen från klockan 18.30 fanns tända grillar vid Närtuna hembygdsgård Lugnet då vi träffades och grillade och umgicks och vi körde helknyt för enkelhetens skull.
Det fanns ett chokladhjul och annat trevligt och vi var cirka 30 personer.

För info om evenemanget ring Anders Åberg 0702493121 eller Tor Löfgren på 0703106167.
Man kan mejla på: anders.aberg@nartuna.se också om man vill. Närtuna traktordag 2015 !

Årets traktordag lördagen den 25 juli kom på många sätt att likna förra årets traktordag.
Det var traktorkaravan som traditionen kräver och resan utgick från Kårsta station vid 8-tiden och vi var vid Malmby vägskäl vid 8.30, sedan 9.00 i korsningen vid Närtuna skola och sedan gjorde vi ett stopp 9.30 vid Fridensborg för lite kaffe och uppsamling av karavanen.
Alla kunde falla in i karavanen med sitt fordon vid någon av hållplatserna.
 Sedan rullade vi mot motorhistoriska marknaden på STOXA där vi ställde ut våra fordon vid 10.15 och vi var drygt 40 traktorer i karavanen.

Det var traktordefilering förbi scenen klockan 11.30 för vissa utvalda objekt och dom fick berätta om sina traktorer där den äldsta var en Fordson från 1937.
Kontakta Anders Åberg tel: 070-2493121 eller per mejl: anders.aberg@nartuna.se
eller:
Tor Löfgren tel: 070-3106167
för mer info om traktordagarna.
Om motorhistoriska marknaden: www.mhs.se
På kvällen vid 18.30-tiden var det grillfest till ljudet av regn men vi hade trevligt med stor grill som räckte till alla och vi körde med helknyt vid hembygdsgården Lugnet då vi även hade lite aktiviteter som chokladhjul m.m. och alla var välkomna dit.


 Närtuna traktordag 2014!
Traktordagen den 26 Juli 2014 var lite annorlunda mot tidigare år för i år gick karavanen mot STOXA där Motorhistoriska sällskapet anordnade motorhistoriska marknaden arrangerad av MHS.
Karavanen startade vid kårsta station klockan 08.00 med ett 30-tal traktorer för att vara framme vid STOXA vid 10.00 tiden, karavanen gick upp till Malmby vägskäl där vi var vid 8.30, via Närtunaby vid 9.00, därfter ett stopp cirka 9.30 vid Fridensborg och sedan fram till STOXA då vi hade blivit ett knappt 50-tal veterantraktorer. 
Närtuna traktorkaravan stod på ett eget fint och centralt område på marknaden som detta år bjöd på ett mycket varmt väder med dryga 30 grader i skuggan.
Vid lunchtid så var det en stor defilering förbi scenen med speaker av intressanta traktorer som vart intervjuade och fick berätta om sina traktorer till publikens uppskattning.
Vi hade lite aktiviteter där vi stod, tex chokladhjul, bollkastning m.m.
På kvällen så var det grillfest vid hembygdsgården Lugnet i Närtuna med tända grillar och resta partytält så alla fick plats och det var helknyt.
Troligtvis blir det något liknande upplägg 2015 för Närtuna traktorkaravan för MHS veteranmarknad räknar med att ha marknaden på STOXA även nästa år.
Hör gärna av er med synpunkter och förslag till oss.
För info kontakta någon av oss: Anders Åberg 0702493121 eller Tor Löfgren 0703106167
Närtuna traktordag 2013 !

Närtuna traktordag hölls i år den 20:e juli med den traditionella karavanen som startade vid Kårsta station 10.30 och gick sedan vägen ner mot Frösunda via Rolstavägen med en paus hos Uffe Wåhlin i Frösunda, fikade ur den medhavda ryggsäcken och traktorsnackade och tittade in på hans traktormuseum och som senare fortsatte upp från Frösunda mot Skepptuna/Gottröra och sedan in på Äspestavägen vid Lövsta Säteri upp till STOXA, vi stannade till där och fotade hela karavanen sedan flöt vi fram till traktordagen vid 15.00 tiden som var vid skjutbanan i Närtuna där det fanns möjlighet att plöja med sin medtagna plog och harva med harvar som fanns att låna samt köpa korv, fika m.m. i det stora fiket och lite andra aktiviteter fanns oxå.

Årets traktordag var mer inriktad för dom som åkte med i karavanen med en längre väg än vanligt och det var härligt att sitta på flaket i det vackra vädret.

Det var väl cirka 300 personer som gästade vår traktordag varav ungefär hälften åkte med i den 40-tal starka karavanen.

På kvällen så var det grillfest vid skjutbanan med knyt och vi höll med grill och det var väl cirka 60 personer där under kvällen.

För information om traktordagen kan ni ringa antingen Tor Löfgren : 0703106167 eller Anders Åberg : 0702493121

Närtuna hembygdsförening !


Närtuna traktordag 2012

Karavanen samlades och startade traditionsenligt vid Kårsta station klockan 10.30 och gick sedan upp till Söderby gård, Kippinge med ett kort stopp där för att "vattna hästarna" och en kaffe-skvätt till övriga, därefter fortsatte karavanen via Mälhamra, Braheberg och  fram mot traktordagen med ankomst vid 12.15 ledda av Skepptuna brandkårs gamla brandbil med cirka 55 traktorer efter sig så det var en rejäl karavan.

Det var tractorpulling, där några av dom mindre traktorerna imponerade med ganska stora vikter.

Plöjning med egen medtagen plog och harvningen skedde med harvar som fanns att låna,det var bara att köra ut och koppla på.

fårvallning, chokladhjul, bollkastning, tipsrunda och lite olika tävlingar för små och stora och lite olika uppvisningar fanns.

Lokalt traktordagsband som spelade under dagen och även under kvällen till allas uppskattning.

Vår kunniga speaker informerade under dagen.

Stor servering med hamburgare, korv, fika med hembakt, dricka m.m.

Vi hade cirka 800 besökare och ett 70-tal traktorer samt ett 20-tal övriga fordon i ett underbart sommarväder.

Stor grillfest från klockan 18.00 med ett 70-tal besökare med helknyt på kvällen och vi satt i tälten på traktordagsåkern, vi åt och drack samt lyssnade på vårt traktordagsband långt in på natten i det sköna vädret.


Närtuna traktordag 2011!
 Årets traktordag ägde rum den 23:e juli kl. 12.00 i strålande väder !

Nära kyrkan i Närtuna hölls årets traktordag med uppskattningsvis uppåt 1500 besökare, ett 75-tal traktorer samt ett 25-tal övriga fordon och starten på dagen var naturligtvis den traditionella traktorkaravanen som startade vid Kårsta station klockan 10.30 med ett 30-tal traktorer och gick sedan via Rumlan, Kippinge, Söderby, Malmby, Kolsta, Mälhamra, Ner till grusvägen som leder in till Braheberg och som sedan gick upp mot traktordagen där den anlände klockan 12.15 med 52 traktorer samt lite övriga fordon.

Årets traktordag innehöll veteranplöjning med egna plogar och harvning med harvar som fanns i tidigare plöjd mark med b.l.a en Fordson låglund -37 med en gammal pinnharv.
Grävmaskinsprovkörning, traktorprovkörning, en mycket uppskattad tändkulemotor med vedklyv i arbete, många åkte en tur med traktor och skrinda, fårvallning, ridturer, trampolin-uppvisning som man fick prova mellan uppvisningarna, olika uppvisningar, försäljningar, chokladhjul på gammalt vis, tractorpulling där dom största traktorerna var mest uppskattade med b.l.a MF 1155, vässad BM 810 som till sist drog dött lopp, best in show utsågs av en jury med många alternativa vinnare under dagen, men vinnare blev till slut en helt original volvo T-43:a.

Egen parkering fanns för veteranare och andra spännande fordon.

Stor servering fanns med hamburgare, korv med bröd, kaffe med bröd, dricka, godis, m.m.

På kvällen från 18.00 var det stor grillfest i lika fint väder med ca 80 besökare för alla som varit på traktordagen för det är mycket som måste diskuteras och vi hade helknyt och jättetrevligt lång in på natten.

Bilder läggs ut under "traktordagsbilder" framöver.

Tack till alla besökare, utställare, funktionärer, sponsorer, markägare, alla som ställt upp med sina fordon och tid m.m. inför traktordagen.

Info om traktordagen: Anders tel: 0702493121    eller    Tor tel: 0703106167
Inträdet var 20 kronor / person, under 15 år gratis.


NÄRTUNA TRAKTORDAG 2010 !

  ÄGDE RUM DEN 24 JULI  KL.13.00 NÄRA KYRKAN I NÄRTUNA !

Tack till alla funktionärer, sponsorer, traktorekipage och besökare !

Vi hade ca 1000 besökare och ett sjuttiotal traktorer och lite övriga veteranare och andra fordon.

Karavanvägen 2010

Verksamhet under dagen:

Stor traktorkaravan som startade vid Kårsta station kl. 10.30 som gick från Kårsta upp över Rumlan via Kippinge där det var rast vila och sedan fortsatte ut via Söderby och upp till Malmby som nåddes omkring 12.30 sedan via Vallskog och ner via Mälhamra och efter det in på Brahebergsvägen och upp till traktordagsområdet dit dom anlände med Skepptunas gamla brandbil som ledsagare cirka 13.15.

Veteranplöjning med egen plog eller harvning med harv, veterantraktor-pulling, självbindare i arbete,
 teknikbana för gästande traktorer, spånhyvling med tändkulemotor samt även spåntakläggning på en "husvagn", fårvallning, ponnyridning, bandschaktare för provkörning, chokladhjul, kalvdöpning, åktur med en skrinda samt lite övriga utställningar och tävlingar.

Auktion av en traktor, moppe m.m (lista nedan), där vissa gjorde riktiga fynd.

 Stor servering med korv, hamburgare, fika med bröd, dricka, godis m.m fanns och var välbesökt hela eftermiddagen.

 Vi avslutade dagen med en grillfest i regnet klockan 18.00 för alla som ville umgås lite mer efter årets traktordag och vi var cirka 50-60 personer och vi körde helknyt för enkelhetens skull och stor grill fanns på samma plats som dagens aktiviteter.

Ev. frågor kan mejlas in på: anders.aberg@nartuna.se eller ringas på telefon:
 Anders. 070-2493121 eller Tor. 070-3106167

Auktionslistan:

Volvo T-33      Auktions volvon T-33
Tröska


Moped Nsu
Röjsågar
Gräsklippare
Lövblås
Störtbåge M.M.NÄRTUNA TRAKTORDAG DEN 25 JULI 2009.
Vy över området
Foto : Jörgen Andersson
Sommarens traktordag hölls den 25 juli i samarbete mellan Närtuna hembygdsförening och LRF.

Det började med en traktor-karavan som avgick klockan 10.30 från Kårsta station via Ekskogen, Sunnarby, Mälhamra, Kippinge, Malmby vägskäl, Närtuna skola, Högbro vägskäl, Stora Åby, Skjutbanan upp till traktordagsområdet som vid 13.00 tiden ankom till traktordagsområdet och som hade samlat upp traktorer efter vägen dit och det var ett 60- tal traktorer som kom på rad in på området.

Besökande: c:a 900 st

Det kom cirka 65 traktorer dit och ett tiotal övriga fordon och det var b.l.a veteranplöjning.

Veteranplöjning
Foto : Jörgen Andersson
Fårvallning och spånhyvling med tändkula i arbete visades b.l.a.

TändkulemotorSpånhyvling

Vi hade en teknikslinga där traktorerna skulle köra på sin ideal-tid och vinnare blev Gustav W. i sin Fiat (nedan).

Teknikbane-vinnaren

Best in show blev en David Brown 31F från Uffe Wåhlin (nedan).

Best in show

Försäljning av korv, kaffe, bröd, dricka m.m fanns.

Traktorer och veteranare hade självklart fritt inträde.

På kvällen hade vi fest dit alla var välkomna och det var en knyt-fest med grillarna igång och tälten uppställda och cirka 65-70 personer kom dit och hade riktigt trevligt långt in på natten.

Karavan-vägen 2009.
Karavan-vägen
TRAKTORDAGEN DEN 2:A AUG 2008
Karavanen vilar efter halva vägen En John deere på väg.


Traktordagen 2008 hölls vid skjutbanan i Närtuna i samarbete mellan Närtuna hembygdsförening och Närtuna LRF avdelning.

Klockan 10.45 startade en karavan från Kårsta station som gick via Söderby, Malmby, Vallskog, Mälhamra, Braheberg och Närtunaby med ett stopp inlagt efter vägen för att ev. vattna traktorerna som sedan fortsatte till traktordagen då det tyvärr också började regna.

Spånhyvling i arbete visades av Stig Gustafsson.

 En slinga fanns som gästande traktorer kunde köra på en idealtid, alltså lika som det första varvet och vinnare blev Fredrik Wåhlin trots att han var den ende som körde med släp i teknikslingan.

Det fanns möjlighet att plöja med sin gamla traktor och plog och det var kul att se dom gamla traktorerna i det hala väglaget.

Speakern Eje Erixon berättade om vad som hände under dagen.

Korv, kaffe med bröd och glass fanns till försäljning och det var fullt i serveringstältet hela dagen.

Utställningar, b.l.a fyrhjulingar, grävare i arbete och lite olika tävlingar m.m. blev det under dagen.

Det var agility uppvisning med ett antal glada hundar.

Vattenbrunns-borrningen gjordes av TA:s brunnsborrning från Knivsta till Närtuna Gottröra skytteförening och dom fick vatten på 62 meter och i vattendjupstävlingen så vann Åsa från Långhundra som svarade exakt rätt djup .


fordson årsmodell -47Auktions-fordson

Auktionen på en fordson årsmodell 1947 (den till höger)
Auktionen slutade på endast 1000 kronor så det var nog ett fynd för Lasse från Närtuna.

På kvällen så var det stor traktorfest för alla vid hembygdsgården Lugnet med ett 60-tal besökare som hade trevligt under det stora partytältet.

Efter den röda vägen gick karavanen 2008 med start vid Kårsta station kl. 10.45 och en paus vid Braheberg.
Traktordagskarta
Traktordagen 2007
Vår första traktordag som vi egentligen inte visste hur det skulle bli men det vart en stor uppslutning av veterantraktorer och många besökare.
På kvällen hade vi grillfest vid hembygdsgården Lugnet.
Det kanske kommer mer info vid tillfälle.